lunes, 17 de junio de 2013

Compte amb les defuncions

No seria més fàcil i senzill demanar a la gent que si us plau, intentessin morir en cap de setmana, o millor, en un pont o durant les vacances. D'aquesta manera la seva mort no repercutiria en l'empresa del seu familiar o amic. Així qui volgués anar al seu enterrament no seria una despesa per a la seva empresa. O potser podríem fer com aquell ministre japonès de finances que demanava a la gent gran s'afanyés a morir (http://www.324.cat/noticia/2039313/societat/El-ministre-de-Finances-japones-demana-als-vells-que-safanyin-a-morir).
Qualsevol d'aquestes mesures podria fer-nos sortir de la crisi. I és que és es "colmo"!

http://www.ara.cat/economia/CEOE-defuncio-familiar-sajusten-desenvolupament_0_939506302.html

domingo, 9 de junio de 2013

AVE

Fa un temps que circula el pressupost del que inverteix l'estat al sistema ferroviari espanyol. El podríem resumir d'aquesta manera: 90% del pressupost a l'alta velocitat i 10% a la resta del sistema (mitja distància i rodalies). El més curiós és que ens fixem en els viatgers: un 90% agafa mitja distància i rodalies i un 10% l'alta velocitat. Magnífic. Resulta que ens endeutem fins a no poder més per tenir l'alta velocitat més llarga del món (la segona en realitat, després de la Xina), volem tenir totes les províncies connectades amb la capital i el gruix de la població no fa servir l'alta velocitat. I continuem sent nosaltres els que hem viscut per sobre de les nostres possibilitats?
Que alguna cosa s'ha fet malament, estava clar. Que les coses es continuen fent malament, segueix estant clar. I per desgràcia, les coses continuaran molt malament. I no sembla que ningú vulgui posar fre a la situació. Tindrem el kilòmetre d'alta velocitat més car del món i estarem connectats algun dia del centre a arreu (molt recomanable el llibre de Germà Bel: Espanya capital París), però les mercaderies (motor de l'arc mediterrani i de l'estat en general) continuaran veien com no poden sortir en tren pel corredor mediterrani. Que hi hagi zones a partir de Tortosa que només tinguin un carril, túnels no desdoblats o accessos molt deficitaris diu molt del model a seguir.
Milions i més milions per a l'AVE, no potenciem el transports que més fem servir i a sobre aquells llocs que sabem que són rendibles i que ara és important que funcionin no els potenciem (abans el corredor central que el mediterrani?).
Fins aquí res que no sabéssim. Ara, que després de l'odissea per portar l'AVE a Barcelona encara es continuïn fent nyaps com el de Pajares és de jutjat de guàrdia.

http://politica.elpais.com/politica/2013/06/07/actualidad/1370625907_891032.html

martes, 4 de junio de 2013

Més IVA?

La Unió Europea suggereix una pujada de l'IVA al govern espanyol. I el govern espanyol respon que ho exploraran però no ho duran a terme. Si hem de fer cas a les suggerències que han arribat des de Brussel·les i s'han acabat adoptant, tot sembla indicar que ben aviat hi haurà una pujada de l'IVA. A més, no hi ha període electoral a la vista (eleccions europees a part). No sé quina classe d'informes arriba a l'UE, però si miressin una mica com està el consum de l'estat espanyol no demanarien segons quines coses. El consum intern baixa cada mes. Cosa que provoca que s'exporti més. Però que no ens enganyin, el que ha baixat és el consum intern (i les importacions) però les exportacions es mantenen. Així que no hi ha una dada gaire positiva per aquesta part. D'altre banda una altre dada que no fa que una pujada de l'IVA sigui gaire adient és que la recaptació no ha pujat allò que s'esperava amb l'últim increment de l'IVA.
Així doncs volem continuar escanyant el poc consum intern que tenim amb una altre pujada de l'IVA, en comptes de pujar impostos com l'IRPF que són molt més igualitaris. Quan pugem l'IVA ho patim tots, però sobretot aquells que menys en tenen. Per tant una pujada de l'IVA en les circumstàncies actuals seria una altre cop a la malmesa economia. Ni que dir, que això el que provocaria (encara més) és un augment del moviment de diner negre.

http://politica.elpais.com/politica/2013/06/04/actualidad/1370346087_999221.html

Pd: i en quant a la baixada de l'atur mirem els indicadors correctes.

martes, 28 de mayo de 2013

Ensenyament gratuït

Fa uns anys a qualsevol persona a la que li preguntessis si l'ensenyament a l'estat espanyol era gratuït t'hagués respost que sí. No era ben bé gratuït, havies de pagar una matrícula però la resta de l'import anava a càrrec de l'administració. Amb l'arribada de la crisi, i les retallades posteriors que s'han anat produint arreu, això de que l'educació continua sent gratuita ja no és tan veritat. Hi ha hagut un increment molt significatiu en les taxes universitàries: tant per carreres com per màsters i postgraus.
Però si acceptem aquestes retallades (que són en realitat una pujada d'impostos i una baixada de sous del professorat i del personal de les universitats) hem de reclamar alguna cosa a canvi, no? Resulta que paguem més pel mateix servei. I això no s'entén. Si jo pago més, espero rebre alguna cosa més a canvi. Si no de que em serveix? Algú es va pensar que implementant el pla Bolònia això canviaria. Si us plau, quina classe de gestors tenim? Bolònia sense diners no serveix per a res. És canviar el nom a allò que es feia abans. I si no aneu a mirar com es fan classes a les facultats d'arreu del país.
Però el pitjor de tot és allò de que cal formar-se per tenir un futur. I ho comparteixo. Però siguem seriosos. Quin estat és aquest que deixa anar a aquelles persones més prometedores a l'estranger a que un altre país se n'aprofiti de la inversió feta? Si es va fer una inversió en educació era per rendibilitzar una guanys més tard que serien aprofitables per tots els habitants de l'estat. Això no passa. No s'inverteix en I+D+i. No es busca redibilitzar els ingressos fets. Es prefereix que marxi la gent.
I encara hi ha una cosa més greu. Es demanava tenir estudis i la gent s'ho creia, perquè és vital tenir uns coneixements. Van intentar fer-ho, van demanar préstecs a l'estat, i què fa l'estat? Ara els hi demana el préstec. Però sorpresa! No poden pagar-ho, no tenen feina i els estudies no són garantia de res. Senyors, tenim una taxa d'atur del 27% i del 60% entre el jovent. Com han d'estar segurs els pensionistes? Com se n'ha de sortir l'estat? A on estem anant?

lunes, 27 de mayo de 2013

Pensions

Les pensions deixaran d'actualitzar-se amb l'IPC (Índex de Preus al Consum) i passaran a actualitzar-se segons els comptes de l'estat. Això que els experts recomanen per poder tirar endavant l'estat i poder recaptar més diners (en aquest cas no haver de donar tants) té un matís molt important. Aquesta nova actualització també afectarà als jubilats actuals.
Que la llei s'apliqui amb retroactivitat és molt perjudicial i crea precedents. Per començar, els actuals jubilats en el moment de la jubilació van "signar" unes condicions diferents a les estipulades en aquest projecte. Així que per dir-ho fàcil d'entendre: ara els hi canvien unes condicions que ningú els hi va advertir en el moment de jubilar-se. Aquests actuals jubilats, cobren allò que els hi pertoca per haver cotitzat durant un seguit d'anys. Quines garanties tinc jo ara de què malgrat estar cotitzant no em quedi sense jubilació per un canvi de llei? Tocar les jubilacions és tocar un dels pocs pilars que encara es mantenien. En aquesta guerra del tot s'hi val per reduir el dèficit no hi ha intocables. Només pots creuar els dits i esperar que la teva retallada no sigui gaire contundent.
I aquelles famílies que tiren endavant només de la pensió de l'avi?

http://economia.elpais.com/economia/2013/05/26/actualidad/1369596649_724862.html

pd: i aquells que tinguin més de 61 i estiguin cobrant el subsidi es quedaran sense subsidi i hauran d'esperar fins els 65 i escacs per jubilar-se.